PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Bol – važan upozoravajući simptom

”Sedare dolorem opus divinum est - ublažiti bol božansko je djelo“ Iako bol susrećemo više puta u životu teško ju je definirati jer je ona uvijek subjektivni osjećaj. Bol je neugodno osjetno i emocionalno iskustvo povezano sa postojećim ili potencijalnim oštećenjem tkiva, i najčešći razlog posjete ljekaru.


Bol – važan upozoravajući simptom

Bol je ključna za opstanak ljudi i dio je tjelesnog odbrambenog sistema. Bol nas upozorava da se s tijelom nešto događa, ona nas podstiče na zaštitnički odnos prema ozlijeđenom ili bolesnom dijelu tijela i  traženje stručne pomoći.

Bol je teško objektivno dijagnosticirati, a ponekad i uspješno tretirati. Uzrok boli se najčešće dijagnostičkim metodama može otkriti, ali nisu rijetka stanja gdje uzrok ostaje nepoznat. Nakon otklanjanja uzroka bol najčešće prestaje.

Od svih problema s kojima se susreću zdravstveni radnici, bol i bolni sindromi su najčešći. Iz praktičnih razloga bol se dijeli na akutnu i hroničnu. Akutna bol nastaje iznenada, osjeća se kao oštra bol, uglavnom je lokalizirana i teško se podnosi (fizičke traume kao što su povrede mišića i ligamenata, prelomi kosti, glavobolja, zubobolja, postoperativna bol itd.). Svaki sedmi pacijent koji se javlja ljekaru trpi akutnu bol.

Hronična bol traje mjesecima ili godinama, opisuje se kao tupa, difuzna bol, često je praćena i psihološkim reakcijama i slabo reaguje na terapiju.  Epidemiološke studije su pokazale da čak trećina populacije u industrijski razvijenim zemljama trpi od hronične boli koja predstavlja veliki zdravstveni, ekonomski i socijalni problem. S druge strane postoje podaci da svega 50% od ove populacije prima adekvatnu terapiju.

Svaku bol, bilo da se radi o akutnoj ili hroničnoj, treba liječiti. Izbor lijekova koji se koriste u terapiji boli je veliki. Često se koriste lijekovi iz grupe nesteroidnih protivupalnih lijekova, a jedan od najčešće korištenih je deksketoprofen (DOLOREX®).  

DOLOREX® BRZO I SNAŽNO OTKLANJA BOL

DOLOREX®je moderan i snažan analgetik iz grupe nesteroidnih protivupalnih lijekova koji u svom sastavu sadrži deksketoprofen. DOLOREX®je namijenjen odraslim osobama za brzo i efikasno otklanjanje ili olakšavanje akutne blage do umjerene boli, kao što su mišićno-koštane boli (npr. bol nakon povreda, bol nakon operativnih zahvata), zubobolja, glavobolja, menstrualna bol itd.

DOLOREX® karakteriše veoma brz početak djelovanja (već nakon 15 minuta, maksimalni učinak već 30 minuta nakon primjene) i snažno djelovanje na akutnu bol različitog porijekla. Ovisno o prirodi i jačini boli, uobičajena preporučena doza je 25 mg (1 obložena tableta) svakih 8 sati.

U odnosu na druge analgetike, DOLOREX®rijetko uzrokuje neželjene efekte i želučanu iritaciju, pa se može uzimati i na prazan želudac, pogotovo ako je bol intenzivna i trebate brzo olakšanje.

DOLOREX® je dostupan u apotekama bez ljekarskog recepta, a za najbolje rezultate lijek treba primjenjivati prema priloženom uputstvu.

 juni 13. 2019
Ranije objavljeno
Više od 20 godina Bosnalijek podržava prvu porodicu iz SOS Dječijih sela ... U Bosnalijeku i ove godine obilježen Svjetski dan dijabetesa Bosnalijek podržao sponzorstvom 8. Studentski kongres Hrana – Ishrana – ... Bosnalijek generalni sponzor najvećeg kongresa farmaceuta u Bosni i Herc ... Održana Škola EKG-a i srčanih aritmija Bosnalijek ponosni sponzor ovogodišnje sarajevske „Gimnazijade“ U Sarajevu otvoren prvi Muzej farmacije u BiH Bosnalijek podržao održavanje Festivala mentalnog zdravlja U Budvi održan III Simpozij o atrijalnoj fibrilaciji (AF Sonar) Bosnalijek i ove godine osigurao poklone prvačićima, a roditeljima slob ...

decembar 02. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%