PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću

U skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života, najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini Bosnalijek, nastavlja biti značajan oslonac društvenoj zajednici s velikom podrškom u obilježavanju „Ljubičastog dana“.


Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću

Tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana podrške osobama s epilepsijom „Ljubičasti dan", održano je od 26. do 30. marta u Tuzli, Travniku i Bihaću.

I ove godine, Bosnalijek je organizovao stručna predavanja i savjetovališta za osobe oboljele od epilepsije, njihove porodice i zdravstvene radnike s ciljem podizanja svijesti o epilepsiji koja je jedno od najčešćih neuroloških oboljenja.

U Tuzli je u saradnji sa Klinikom za neurologiju UKC Tuzla organizovano druženje u tržnom centru Bingo te su se posjetioci mogli informisati o epilepsiji, uz upustva kako pružiti prvu pomoć tokom epileptičkog napada.

Stručno predavanje na temu „Savremena terapija epilepsije" organizovano je u Domu zdravlja „Dr. Mustafa Šehović" Tuzla sa predavačima Klinke za neurologiju UKC Tuzla prim. dr. spec. Larisom Kovačević, dr. spec. Leilom Avdić i dr. spec. Lejlom Zonić

Na Internacionalnom Univerzitetu u Travniku (IUT) dr. Mirza Baručija, specijalista neurologije, šef Odjela neurologije Hrvatske bolnice „Dr. Fra Mato Nikolić” Nova Bila, održao je stručno predavanje na temu „Epilepsije danas”.

Nakon predavanja, održano je savjetovalište za osobe oboljele od epilepsije i ljekare iz različitih zdravstvenih ustanova sa područja Srednjobosanskog kantona te je istaknuta važnost edukacije stručne i opće populacije o epilepsiji, oboljelima i njihovim pravima kao ravnopravnim članovima društva.

Dr. Edin Bašagić, specijalista neuropsihijatrije, načelnik Odjela neuropsihijatrije Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću,održao je stručno predavanje o epilepsiji i sa prisutnim zdravstvenim radnicima razgovarao o incidenci obolijevanja od epilepsije i načinima pomoći oboljelima.

Tokom svih godina obilježavanja „Ljubičastog dana" naglašavana je važnost edukacije opće populacije radi širenja znanja i formiranja ispravnih stavova o oboljelima, njihovim pravima i mogućnostima da budu korisni i ravnopravni članovi zajednice.

Broj oboljelih od epilepsije je u stalnom porastu, među kojima su najčešće djeca i osobe mlađe životne dobi koji uz pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje mogu ostvariti zadovoljavajuću kvalitetu života u svim njegovim aspektima.

„Ljubičasti dan" je manifestacija pokrenuta 2008. godine, s ciljem podizanja svijesti o epilepsiji na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.

Kao zaštitni znak manifestacije izabrana je vrpca boje lavande koja je međunarodna boja epilepsije jer se povezuje s osjećajem usamljenosti kao učestaloj posljedici društvene stigmatizacije i izolacije osoba koje boluju od ove bolesti. 

Tržni centar Bingo, Tuzla
Tržni centar Bingo, Tuzla
Tržni centar Bingo, Tuzla
JU Dom zdravlja Dr. Mustafa Šehović, Tuzla
JU Dom zdravlja Dr. Mustafa Šehović, Tuzla
Internacionalni Univerzitet u Travniku (IUT)
Internacionalni Univerzitet u Travniku (IUT)
Travnik
Travnik
Bihać
Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić, Bihać
Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić, Bihać


 mart 31. 2023
Ranije objavljeno
Više od 20 godina Bosnalijek podržava prvu porodicu iz SOS Dječijih sela ... U Bosnalijeku i ove godine obilježen Svjetski dan dijabetesa Bosnalijek podržao sponzorstvom 8. Studentski kongres Hrana – Ishrana – ... Bosnalijek generalni sponzor najvećeg kongresa farmaceuta u Bosni i Herc ... Održana Škola EKG-a i srčanih aritmija Bosnalijek ponosni sponzor ovogodišnje sarajevske „Gimnazijade“ U Sarajevu otvoren prvi Muzej farmacije u BiH Bosnalijek podržao održavanje Festivala mentalnog zdravlja U Budvi održan III Simpozij o atrijalnoj fibrilaciji (AF Sonar) Bosnalijek i ove godine osigurao poklone prvačićima, a roditeljima slob ...

decembar 02. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%