PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Bosnalijek podržao zlatnim sponzorstvom Kongres X Foruma porodične/obiteljske medicine

Najveći bosanskohercegovački proizvođač lijekova Bosnalijek podržao je zlatnim sponzorstvom Kongres X Foruma porodične/obiteljske medicine, koji je održan u Sarajevu od 26. do 28. novembra 2021. godine.


Bosnalijek podržao zlatnim sponzorstvom Kongres X Foruma porodične/obiteljske medicine

Uz domaće i inozemne stručnjake i istraživače, na kongresu je uživo i online prisustvovalo više od 200 ljekara porodične/obiteljske medicine. Učesnici kongresa razmijenili su informacije o dosadašnjoj situaciji i saznanjima u tretmanu COVID – 19 infekcije te je atmosfera bila izuzetno dinamična i interaktivna.

U okviru programa kongresa Bosnalijek je organizovao satelitski simpozij.

Ispred Bosnalijeka učesnicima se obratio dr Aziz Šukalo, direktor Sektora strateški marketing i Sektora regije jugoistočna Evropa, čije je predavanje na temu „Značaj lizozima u liječenju početnih simpotoma COVID – 19" izazvalo veliko interesovanje. Dr Šukalo se osvrnuo na historijat razvoja i primjene lizozima te podsjetio da su proizvodi linije Lysobact®  prisutni duže od četiri decenije i spadaju u najprodavanije lijekove na bazi lizozima. Zbog prirodnih sastojaka Lysobact® je jedan od najsigurnijih lijekova u svojoj skupini te proizvodi linije Lysobact® spadaju u najčešće korištene oralne antiseptike.    

Posebno se osvrnuo na njegovo antivirusno djelovanje, rezultate in vitro ispitivanja efikasnosti Lysobact®proizvoda na korona viruse i postmarketinško kliničko ispitivanje praćenja efikasnosti i sigurnosti terapije na bazi lizozima u terapiji akutne grlobolje kod pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. Nakon svih ovih istraživanja zaključeno je da se preparati na bazi lizozima mogu posmatrati kao efikasna farmakoterapija kod pacijenata koji su pozitivni na SARS-CoV-2 i da se njihovom primjenom u prvim danima potvrđene zaraze može smanjiti virusno opterećenje u organizmu inficirane osobe, osnažiti lokalni imunitet te smanjiti mogućnost pogoršanja samog oboljenja. Također, preparati na bazi lizozima iz linije Lysobact® proizvoda pokazali su antiinflamatorno djelovanje, ali i ublažavanje simptoma iritacije sluznice grla, kao i bola.

Prof. dr Zaim Jatić izrazio je veliko zadovoljstvo što je Bosnalijek prepoznao značaj kongresa i brzo odgovorio na poziv za sponzorstvo te istakao da bi ovakvih skupova trebalo biti više, jer okupljaju ljekare koji žele čuti iskustva iz cijelog svijeta, učestvovati i doprinijeti razvoju medicine u BiH.

U okviru programa kongresa, prof. dr Jatić govorio je na temu „Migrena - liječenje u porodičnoj/obiteljskoj medicini" te se osvrnuo na epidemiologiju, klasifikaciju migrene i kliničku sliku pacijenata.

Istakao je da Bosnalijekov jedinstveni proizvod za migrenu sadrži pet aktivnih supstanci koje sinergistički djeluju, dok je njegova efikasnost detaljno ispitana i dokazana u brojnim kliničkim studijama.

Prof. dr Jatić naglasio je da je po prvi put u BiH i Srbiji validiran instrument (BMSQ upitnik) za skrining migrene bez aure u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Novi instrument je omogućio veći stepen otkrivanja pacijenata sa migrenom, što znači adekvatniju primjenu terapije kod većeg broja pacijenata, time i postizanje boljih ishoda liječenja.

Na kraju simpozija, dr Šukalo je dodao da je Bosnalijek patentirao BMSQ upitnik i da je slobodan za korištenje ljekarima porodične/obiteljske medicine.

Forum porodične medicine je samo jedan u nizu projekata kontinuirane medicinske edukacije ljekara porodične/obiteljske medicine i kompanije Bosnalijek.

prof. dr Zaim Jatić
dr Aziz Šukalo
decembar 3. 2021
Ranije objavljeno
Bosnalijek sponzor Simpozija otorinolaringologije i hirurgije glave i vr ... Više od 20 godina Bosnalijek podržava prvu porodicu iz SOS Dječijih sela ... U Bosnalijeku i ove godine obilježen Svjetski dan dijabetesa Bosnalijek podržao sponzorstvom 8. Studentski kongres Hrana – Ishrana – ... Bosnalijek generalni sponzor najvećeg kongresa farmaceuta u Bosni i Herc ... Održana Škola EKG-a i srčanih aritmija Bosnalijek ponosni sponzor ovogodišnje sarajevske „Gimnazijade“ U Sarajevu otvoren prvi Muzej farmacije u BiH Bosnalijek podržao održavanje Festivala mentalnog zdravlja U Budvi održan III Simpozij o atrijalnoj fibrilaciji (AF Sonar)

februar 29. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%