INVESTITORI / AKTUELNE INFORMACIJE
Aktuelne finansijske informacije vezane uz naše poslovanje i događaje koji na njega utiču.

Dokapitalizacija je omogućila nova ulaganja i razvoj Bosnalijeka

Nakon prodaje državnog vlasničkog udjela i uspješno izvršene dokapitalizacije kompanije, dodatno je ojačana pozicija Bosnalijeka i stvoreni preduvjeti za dalji razvoj i ulaganja.


Dokapitalizacija je omogućila nova ulaganja i razvoj Bosnalijeka
Već sada možemo reći da će ulazak novog investitora, koji je prepoznao kvalitet i perspektivu Bosnalijeka, omogućiti ulaganja u nove tehnologije te širenje proizvodnje", istaknuo je u razgovoru za FENU direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

U prvom medijskom istupu nakon što je Vlada Federacije na aukciji prodala svoj vlasnički udjel u Bosnalijeku od 19,25 posto te izvršena dokapitalizacija, direktor Uzunović je izjavio da je u ovu poslovnu godinu najveća domaća farmaceutska kompanija ušla s mnogo optimizma.

"Iz godine u godinu postavljamo ljestvicu sve visočije i poslovni rezultati su svake godine bolji nego prethodne. U 2016. godini realizovan je neto prihod u iznosu od 136 miliona KM, što predstavlja povećanje od 22% u odnosu prihod ostvaren sa krajem 2012. godine. U istom periodu dobit prije poreza se skoro udvostručila, i sa 6,5 miliona KM povećana je na 11,8 miliona KM, uz rast profitne marže sa 6% na 9%. Rast prihoda i dobiti praćen je i rastom vrijednosti imovine kompanije, koja je u posmatranom periodu porasla za 39 miliona KM i u 2016. godini iznosila je 228 miliona KM”, istaknuo je s ponosom direktor Uzunović.

Direktor Uzunović je naglasio da su od početka 2013. godine Bosnalijekove obveze prema financijskim institucijama prepolovljene, a omjer neto dug/EBITDA, koji je najvažniji pokazatelj zaduženosti u financijskom svijetu, smanjen je s 2,4 početkom 2013. na 0,5 na kraju 2016. godine.

"Imajući u vidu i namjeru novih dioničara da se nastavi razvoj Bosnalijeka, krenut će se s otvaranjem novog pogona tečnih i polučvrstih lijekova. Sadašnji proizvodni kapaciteti dostigli su maksimum i zato ulažemo u nove pogone, a time i u otvaranje novih radnih mjesta u BiH, što je izuzetno značajno za ukupnu bh. ekonomiju”, dodao je direktor Uzunović.
Broj zaposlenih u Bosnalijeku zadnjih nekoliko godina kontinuirano raste i samo u 2016. godini otvoreno je 51 novo radno mjesto. Razvoj poslovanja i povećanje proizvodnje izravno su povezani s porastom prodaje na stranim tržištima.

"Bosnalijekovi proizvodi su prisutni na čak 17 tržišta, od kojih je plasman lijekova u čak pet novih zemalja osiguran u protekle tri godine. Počeli smo raditi u Armeniji, Kazahstanu i Somaliji. Jemen je ponovo aktiviran kao tržište 2013. godine nakon pauze od 2 godine, a tržište Libije je ponovo aktivirano nakon pauze od šest godina zbog ratnih događanja u toj zemlji. Naši planovi na inostranim tržištima vrlo su ambiciozni pa mnogo ulažemo i u certificiranje kvalitete naših lijekova. Kvalitet lijeka je za nas primaran i bezuvjetan. U prilog tome ide i činjenica da smo pored domaćeg, EU i UKR GMP certifikata, dobili i GMP certifikat Ruske Federacije, što će nam pomoći da dodatno ojačamo svoju poziciju na potentnom ruskom tržištu”, naglasio je direktor Uzunović.

Direktor Uzunović je također dodao da je do preporoda Bosnalijekovog poslovanja u zemlji i inozemstvu došlo usprkos stalnim medijskim napadima i pokušajima da se kompanija kriminalizira.
"Bosnalijek kao dionično društvo ima vrlo strog nadzor poslovanja, kako od strane Skupštine i Nadzornog odbora, tako i vanjske i interne revizije. Vanjsku reviziju poslovanja posljednjih godina radi renomirana kuća Deloitte i svi nalazi su pozitivni. Tu je i interni nadzor koji rade vlasnici i svako dobronamjeran može se uvjeriti kako je poslovanje Bosnalijeka za primjer i znatno iznad standarda koji vladaju u BiH pa i regiji”, rekao je direktor Uzunović.

Direktor Uzunović je također istaknuo da se u svemu ne zapostavlja i društvena odgovornost Bosnalijeka pa je kompanija u protekle četiri godine dodijelila stipendija u vrijednosti od približno 500.000 maraka, a za sponzorstva i donacije u istom vremenskom periodu preko 570.000 KM.


mart 27. 2017
Ranije objavljeno
Obavještenje o ponovnom sazivanju vanredne Skupštine Društva Bosnalijek ... Izvještaj Odbora za glasanje sa ponovno sazvane redovne godišnje Skupšti ... Obavještenje o ponovnom sazivanju redovne godišnje Skupštine Društva Bos ... OBAVJEŠTENJE O SAZIVANJU REDOVNE GODIŠNJE SKUPŠTINE DRUŠTVA BOSNALIJEK ... OBAVJEŠTENJE O SAZIVANJU VANREDNE SKUPŠTINE DRUŠTVA BOSNALIJEK D.D. Obavještenje o sazivanju ponovne vanredne Skupštine Društva Bosnalijek d ... OBAVJEŠENJE O SAZIVANJU VANREDNE SKUPŠTINE DRUŠTVA BOSNALIJEK D.D. Izvještaj Odbora za glasanje Odluke usvojene na Skupštini Društva održanoj 19.09.2022. godine Odluka Rapored dobiti i Isplata dividende za 2021.

februar 29. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%