PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

Memento – mala škola demencije

U okviru Četvrtog kongresa psihijatara BiH s međunarodnim učešćem, Bosnalijek je u skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života i zdravlja, organizirao satelitski simpozij pod nazivom Memento – mala škola demencije


Memento – mala škola demencije
Direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović je ovom prilikom naglasio da će kompanija Bosnalijek i kroz druge projekte nastojati da da svoj doprinos u podizanju svijesti javnosti o značaju zaštite zdravlja i unapređenja kvaliteta života stanovništva te samim tim skrenuti pažnju i o problemu demencije i važnosti njenog ranog dijagnosticiranja.

Moderator satelit simpozija prof. dr. Alija Sutović iz Psihijatrijske klinike UKC Tuzla je ovom prilikom istaknuo da je demenciji potrebno posvetiti više pažnje, kako u praktičnom, tako i organizacionom i akademskom smislu u BiH. 

Prof. dr. Sutović je naglasio da je demencija devastirajuća bolest, koja pogađa pojedinca i njegovu porodicu, ali i cijelo društvo te je stoga neophodno da se javnost educira o tom problemu, kao i da se prevaziđe stigmatizacija.

O temi "Demencija - značaj rane dijagnoze", govorio je prof. dr. Ninoslav Mimica iz Klinike za psihijatriju "Vrapče" u Zagrebu, koji je kazao da je demencija bolest velikih razmjera te naglasio da u svijetu 47 miliona ljudi boluje od demencije, od čega se najveći dio odnosi na Alzheimerovu bolest, više od 60 posto.

Ova brojka će još više rasti ukoliko se ne nađe adekvatan lijek. Projekcija je da bi broj oboljelih do 2050. godine mogao biti 115 miliona, na globalnom nivou", istaknuo je prof. dr. Mimica na Bosnalijekovom satelit simpoziju.

O savremenoj terapiji demencije, govorila je prof. dr. Dragana Ignjatović – Ristić iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac, koja je kazala da rano prepoznavanje demencije vodi ka ranim strategijama liječenja i efikasnijem usporavanju progresije bolesti.

U svom predavanju je istaknula da je važno uspostaviti tačnu dijagnozu te pronaći pravi način kako pacijentu saopćiti dijagnozu.

Na kraju satelit simpozija Memento – mala škola demencije, predavači su se zahvalili Bosnalijeku na pozivu i odličnoj organizaciji ovog stručnog skupa na kojem je pružena prilika da se govori o bolesti koja je u stalnom porastu.

Četvrti kongres psihijatara iz BiH održan je od 16. do 19. novembra u Banjoj Luci.
 


novembar 20. 2017
Ranije objavljeno
Bosnalijek i ove godine osigurao poklone prvačićima, a roditeljima slob ... Organizirano druženje i uručeni pokloni za penzionere Bosnalijeka Ambasadorica Savezne Republike Nigerije posjetila Bosnalijek Danski novinari uvjerili se u vrhunski kvalitet Bosnalijeka Bosnalijek uputio pomoć građanima poplavljenih područja Unsko-sanskog ka ... Sa prihodima od 221,1 milion KM, Bosnalijek u 2022. godini ostvario hist ... Bosnalijek obilježio Ljubičasti dan u Tuzli, Travniku i Bihaću Radnici Bosnalijeka organizovali akciju dobrovoljnog darivanja krvi Bosnalijek i Abdi Ibrahim potpisali Ugovor o saradnji - počinje plasman ... Bosnalijek organizovao stručna predavanja u Tuzli

oktobar 04. 2023 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%