PRESS CENTAR / AKTUELNE INFORMACIJE
Sve informacije o aktivnostima naše kompanije na jednom mjestu.

U Tuzli održan 30. Međunarodni podunavski psihijatrijski simpozij

30. Međunarodni podunavski psihijatrijski simpozij održan je od 28. do 30. oktobra 2022. godine, u Tuzli.


U Tuzli održan 30. Međunarodni podunavski psihijatrijski simpozij

Organizator Simpozija je bila Podunavska psihijatrijska asocijacija (PPA) iz Beča u saradnji sa Internacionalnom akademijom nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, Klinikom za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Udruženjem psihijatara Tuzlanskog kantona, Udruženjem psihijatara u Bosni i Hercegovini, Fondacijom „Mentalno zdravlje za sve" Tuzla, Ljekarskom komorom Tuzlanskog kantona te Hrvatskim društvom za kreativnu psihofarmakoterapiju i biološku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora.

Podršku u održavanju Simpozija i štampanja nove Klasifikacije MKB – 11, pružila je i najveća farmaceutska kompanija u BiH Bosnalijek.

U okviru Simpozija održana je promocija knjige „Uvod u klasifikaciju psihijatrijskih poremećaja u MKB – 11", koju su uredili Izet Pajević, Esmina Avdibegović i dr. Ahmed Pajević u izdanju Fondacije „Mentalno zdravlje za sve" Tuzla, 2022.

Knjiga se odnosi na međunarodnu klasifikaciju bolesti i uzroka smrtnosti. Od januara 2022. godine je u upotrebi, a sa engleskog jezika ju je preveo dr. Ahmed Pajević.

„Na bosanskom jeziku nismo nikada imali integralni prevod MKB – 10, koristili smo klasifikaciju na engleskom jeziku, što je dovelo do toga da se dijagnoze pišu različitom terminologijom. U novoj klasifikaciji MKB – 11 prevedena su poglavlja koja su važna za psihijatriju, sa svim terminološki definisanim psihijatrijskim poremećajima, poremećajima spavanja, seksualnim poremećajima, kao i svi termini vezani za kliničku psihijatriju", izjavio je  prof. Mevludin Hasanović, šef Odjela socijalne psihijatrije na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla.

Među učesnicima Simpozija bili su istaknuti stručnjaci dr. Afzal Javed (predsjednik Svjetske psihijatrijske asocijacije iz Velike Britanije), akademik Miro Jakovljević iz Hrvatske (predsjednik PPA), Mesut Cetin iz Turske (predsjednik Turske asocijacije za psihofarmakologiju), Henriette Loefler – Statska iz Austrije (dekan za postdiplomski studij Medicinskog Univerziteta u Beču), akademik Norman Sartorius iz Švicarske, Wolfgang Gaebel iz Njemačke, Johannes Wancata iz Austrije i Koray Basar iz Turske.

 


novembar 3. 2022
Ranije objavljeno
Bosnalijek i ove godine pružio podršku obilježavanju Ljubičastog dana ... Bosnalijek ostvario povećanje prodaje na svim tržištima, postignut sjaja ... Bosnalijek i ove godine najpoželjniji poslodavac u oblasti farmacije Bosnalijek podržao Emergency Medicine Weekend Sarajevo 2024 Bosnalijek sponzor Simpozija otorinolaringologije i hirurgije glave i vr ... Više od 20 godina Bosnalijek podržava prvu porodicu iz SOS Dječijih sela ... U Bosnalijeku i ove godine obilježen Svjetski dan dijabetesa Bosnalijek podržao sponzorstvom 8. Studentski kongres Hrana – Ishrana – ... Bosnalijek generalni sponzor najvećeg kongresa farmaceuta u Bosni i Herc ... Održana Škola EKG-a i srčanih aritmija

april 25. 2024 |
SASE |
BSNLR - Bosnalijek d.d. Sarajevo: 12,47 3,89%